Het KWF Koningin Wilhelminabos  

Schoolkinderen helpen een handje bij onderhoud Wilhelminabos

Roggebotzand, 20 februari 2008 - Als het Wilhelminabos uit zijn winterslaap ontwaakt, begint het werk voor Staatsbosbeheer. “Zo gauw het groeiseizoen begint, gaan wij aan de slag,” vertelt Theo Wezenberg, de boswachter van het Wilhelminabos.

Onkruidvrij
“We houden de looppaden vrij, zoals het Levenspad en de paden naar de plantplekken. Zo struikelen de mensen die hun boom willen bezoeken niet over afgebroken takken. De open plekken worden met de maaier bijgehouden. Daarnaast zorgen we ervoor dat de plantplekken onkruidvrij blijven. Zolang de bomen nog klein zijn, is het belangrijk dat ze niet overwoekerd worden door struiken als de braam en de Japanse wijnbes. Anders lopen de boompjes het risico scheef te groeien.”

Hulp van schoolkinderen
Theo staat niet alleen voor de verzorging van het Wilhelminabos. “Een school in Kampen helpt vrijwillig een handje. De kinderen lopen na de Bomen voor Leven-dag in november de jonge aanplant af om de boel op te ruimen."

"Tijdens het planten van de bomen doen mensen wel eens een ijzerdraadje om het stammetje, om hun boom later te herkennen. Of ze leggen er spullen neer als aandenken. Maar dat is niet goed voor de boom. Voorwerpen kunnen in de bast groeien en door zo’n ijzerdraadje knakt de boom om. Ook als er later in het jaar klusjes zijn, bel ik de onderwijskracht. De kinderen helpen graag mee.”

 

 

naar de site van de Stichting Nationale Boomfeestdag
naar de site van Staatsbosbeheer
naar de site van KWF Kankerbestrijding