Het KWF Koningin Wilhelminabos  
 1. Iemand in het bos herdenken?
 2. Kan ik iemand herdenken die al lang geleden is gestorven?
 3. Hoe kunt u een naam laten aanbrengen?
 4. Welke soort boom kan ik planten?
 5. Wat wordt er betaald van mijn financiële bijdrage?
 6. Met hoeveel mensen mag ik komen naar de ‘Bomen voor het leven’-dag?
 7. Hoe kan ik bij het bos komen?
 8. Waar staat de naam?

1. Iemand in het bos herdenken?
U kunt de namen van dierbaren die aan kanker zijn overleden laten aanbrengen op de Gedenkplek in het Koningin Wilhelminabos. De kosten hiervan zijn € 75,-. De naam op de Gedenkplek is een monumentje voor de overledene. Dit monumentje wordt omgeven door het bos, symbool voor het leven dat doorgaat.

De nieuwe namen op de Gedenkplek worden jaarlijks onthuld op de laatste zaterdag van november. Op deze 'Bomen voor het leven' dag kunt u ook bijdragen aan de realisatie van het bos door het planten van een boom.

Kijk hier voor de datum van de eerstvolgende 'Bomen voor het leven'-dag.

2. Kan ik iemand herdenken die al lang geleden is gestorven?
Ook als iemand lang geleden is gestorven aan kanker, kunt u die naam opgeven voor het Koningin Wilhelminabos. Er zijn daarin geen beperkingen.

3. Hoe kan ik een naam laten aanbrengen?
Onder Aanmelden staat de procedure voor het aanvragen van een naam op de Gedenkplek.

4. Welke soort boom kan ik planten?
U kunt kiezen uit:

 • Eik
 • Berk
 • Beuk
 • Grove den
 • Lijsterbes
 • Linde
Alleen op de plantdag zelf kunt u een keuze maken, vlak voordat u gaat planten. Het is niet mogelijk uw voorkeur vooraf kenbaar te maken.

5. Wat wordt er betaald van mijn financiële bijdrage?
Het laten aanbrengen van een naam op de Gedenkplek kost € 75,-. Hiermee draagt u bij aan de kosten voor

 • het ingraveren van de naam van uw dierbare in een van de glaspanelen;
 • de boom die u kunt planten om mee te helpen aan de realisatie van het bos;
 • het onderhoud van de Gedenkplek.
Van de € 75,- gaat € 15,- naar KWF Kankerbestrijding ten behoeve van kankeronderzoek. Na de aanmelding ontvangt u een certificaat als herinnering dat u de naam van een dierbare in het Koningin Wilhelminabos hebt laten aanbrengen.

6. Met hoeveel mensen mag ik komen naar de ‘Bomen voor het leven’-dag?
Per aangebrachte naam mogen maximaal 5 personen komen naar de ‘Bomen voor het Leven’-dag. Dat is inclusief kinderen. De aanmeldingen worden behandeld in volgorde van binnenkomst. Het maximaal aantal deelnemers voor de dag is 7000. Als dit aantal is bereikt, schuift uw aanmelding door naar het volgende jaar.

7. Hoe kan ik bij het bos komen?
Het bos ligt in de noordpunt van het Roggebotzand bij Dronten tegenover Kampen. U kunt het bos het hele jaar door bezoeken. Op weg naar het bos komt u voorbij de horecagelegenheid ’t Kabouterbos. In het bos zijn geen toiletten.

Naar het bos
Komt u met eigen vervoer, dan gaat u vanaf de N 307 (Kampen-Dronten-Lelystad) de Roggebotweg op en volgt de ANWB-borden naar de parkeerplaats bij het Koningin Wilhelminabos. Vanaf de parkeerplaats is het circa 5 minuten lopen naar de Gedenkplek. U kunt hier uw route plannen. Andere routeplanners kunt u laten zoeken naar postcode 8251PS.

Komt u per trein, dan kunt u het beste reizen naar NS-station Kampen en daar een taxi nemen, een fiets huren of de bus Kampen-Lelystad nemen. De bus stopt op 3,5 km lopen van het Koningin Wilhelminabos.

In het bos
Op de parkeerplaats vindt u een plattegrond van de Gedenkplek en van de plantpercelen. In het bos is een bewegwijzering aangebracht (vanaf oktober 2005) naar de Gedenkplek en de plantpercelen per aanplantjaar. In het informatiecentrum van Staatsbosbeheer (aan de Roggebotweg, nabij het Wilhelminabos) is vanaf oktober 2005 een routefolder beschikbaar; deze kunt u vanaf dan ook inzien en printen via deze website.

U kunt zich orienteren op een vlaggenmast. Het pad naar de Gedenkplek is te berijden met rolators, rolstoelen en wandelwagens. De paden naar de aanplantpercelen kunnen moeilijk begaanbaar zijn.

Bij de Gedenkplek
Bloemen neerleggen mag alleen in de daarvoor bestemde betonnen bakken bij de Gedenkplek. Het is niet toegestaan iets te planten of iets bij de bomen te leggen.

8. Waar staat de naam?
De glaspanelen met namen staan in cirkels rondom het beeld van Koningin Wilhelmina te staan. In 2000 is de eerste cirkel panelen geplaatst. Op dit moment wordt aan de derde cirkel gewerkt. Op elk glaspaneel staat het jaar van plaatsing. De namen staan in volgorde van datum van overlijden. Als u onthoudt in welk jaar u de naam hebt laten aanbrengen, is deze dus gemakkelijk terug te vinden. Op een bord bij de Gedenkplek staat wanneer welke panelen zijn onthuld (vanaf oktober 2005).

U mag bij de panelen bloemen leggen (binnen de vakken, verpakking verwijderen s.v.p.).

naar de site van de Stichting Nationale Boomfeestdag
naar de site van Staatsbosbeheer
naar de site van KWF Kankerbestrijding